Österbottens Tidning 27.10.2016
Den svenske historikern och författaren Herman Lindqvist fyllde Optimas festsal till sista plats på onsdag kväll.
Aldrig någonsin har väl det historiska intresset i Jakobstadstrakten och enkannerligen
kunskapstörsten om den vildsinta Vasaätten varit så stort som just i onsdags kväll.
Men det har sin förklaring. Förklaringen heter Herman Lindqvist. Han har med sitt författarskap öppnat vägen till en helt ny förståelse av historien. Herman Lindqvist skalar i sina böcker bort det vi vant oss vid. Han sticker hål på mytbildningen och han sticker hål på segerherrarnas historieskrivning. I stället är han den historiske korrespondenten som rapporterar för dagens läsare om vad som hände, varför det hände och varför allt blev som det är i dag.
Hans pinfärska bok om Vasarna är hans sextionde i ordningen och även nu är Herman Lindqvist den historiske korrespondenten som klär av Vasaätten inpå bara skinnet. Och det är ingen skön historia han målar upp.
De allra flesta av Vasaättens kungar och adelsmän var obildade och visste ingenting om
administration. Men de var mästare på att roffa åt sig makt och pengar. De var inte att lita på, de svek sitt ord och högg huvudet av folk för småsaker. De flesta skulle i dag diagnostiseras med flera bokstäver. Och ett gemensamt drag hos många av dem var att de levde ut sin aggression. De var galna i sina raseriutbrott och misstänksamma mot allt och alla.
Det fanns naturligtvis undantag. Sigismund i Polen var en sådan. Han till och med lekte med bamen och älskade sin gemål.
Idén att ta Herman Lindqvist till Jakobstad kommer från pensionärsföreningen Milstolpen.
Stadsbiblioteket och Kulturbyrån hakade på och står som medarrangörer till författarkviillen på Optima. Litteratur, historia, författare och pensionärer är tydligen den ultimata kombinationen.
Men så hör Herman Lindqvist också till den rätt så fåtaliga skara i den svenska kultureliten som vet vad en finlandssvensk är och som känner Svenskfinland utan och innan. Såväl i historisk tid som i nutid. Det gör Herman Lindqvist. Uppväxt i Helsingfors i en svensk diplomatfamilj som han är. Han vet allt om Kekkonen och notkrisen. Han har hört allt detta diskuteras vid frukostbordet hemma på ambassaden i Helsingfors. Allt det här känner vi till på den finländska sidan av Kvarken och det är också, åtminstone delvis, därför som vi vill lyssna till Herman Lindqvist när han kommer.
En annan svensk påverkare och journalist som också visste allt om Svenskfinland var Expressens legendariske chefredaktöir Bo Strömstedt. Men han kom inte via ambassaden, han kom via en frireligiös predikstol.
Men de blir färre, våra finlandssvenska fyrbåkar på den svenska parnassen.
Text: Ulf Överfors